Sunday, November 30, 2008

Ditujukan khas buat wanita2 yang berada walau di mana jua...

Tajuk lagu: Wanita
Penyanyi : Siti Nurhaliza

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta telah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Aku wanita
Yang hanya perlu kau fahami

Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata

Pilihan hati

Belahan jiwaku ini..




Monday, November 24, 2008

Best betul membeli-belah...

Petang tadi, pergi membeli belah barang-barang keperluan diri dan dapur dengan parent dan adik. Dekat sini, TF la pasar raya yang paling besar dan meriah. Biasanya, setiap hari ramai aje la orang shopping kat situ. Tapi, baru-baru ni ada pasaraya Tunas Manja yang baru buka, kiranya sebagai pesaing TF la. Bagus juga, masing-masing berlumba-lumba nak jual barang dengan harga yang paling murah.

Membeli belah memang seronok sangat lah sebab tu salah satu hobi saya. Hmm, bahaya betul kan, cepat aje boleh kering duit. Sakan shopping tadi sampai tak sedar dah penuh satu troli tu dengan barang2. Pastu, sebab dah tak cukup tempat nak letak barang kitaorang ambil satu bakul lagi. Mesti korang boleh bayangkan berapa banyak barang yang kitaorang nak beli. hehe..


Jumpa dengan jiran, siap ada yang bertanya. Amboi, banyaknya barang. Nak buka kedai runcit ker?

Macam perli jer bunyinya. hihi. Tapi nak buat macam mana, stok barang untuk satu bulan tu. Memanglah banyak memborong. Sambil2 parent shopping untuk barang keperluan dapur, kitaorang pun sibuklah ambil barang2 yang rasa berkenan di hati.

Shopping tadi ayah yang bayarkan. Tu yang best kalau pergi shopping dengan parent. Biasalah masih di bawah jagaan ibu bapa lagi. Untung tau. =p

Sunday, November 23, 2008

Tag dari daddy cool...

Tag ni memang rumit sikit nak diselesaikan sebab kena tulis tangan..agak mencabar tapi dapat buat jugak..ok, daddy dah settle ni..huhu

TAG ni dari Kategori:- Home Assingment – Hand Writing.
Note:- korang sem
ua dikehendaki untuk menjawab secara tulisan tangan.

1. Your name/usernama:

Amacam tulisan tangan saya?hihi

2. Left handed or right handed:

Saya memang tulis guna tangan kanan. Jadi kalau guna tangan kiri, memanglah jadi cakar ayam.

3. Favorite letter to write:

Suka tulis huruf a. Sebab banyak perkataan guna huruf a.

4. Least favorite letter to write:

Huruf ni ada ekor kot..hihi

5. Write "The quick brown fox jumps over the lazy dog":


6. Tag 8 people:

Kini tiba giliran anda semua untuk menyelesaikan tag ini..hihi

a) bad
b) liee
c) shoot
d) istiraz
e) Cikgu Man
f) Syed

g) Apandi
h) Catz mafia


Wednesday, November 19, 2008

Aku dan diriku...

About Me Myspace Comments
Adakah anda sayangkan diri anda? Seringkali sebagai manusia kita mudah menyayangi orang lain berbanding dengan diri sendiri . Akibatnya, kita sering menyalahkan diri sendiri apabila frust bercinta. Tak mau makan la, tak mau bergaul dengan orang lain dan asyik menangis aje . Hmm, tak elok tau macam tu. Kesian kat diri kita sendiri. Jadi, sebelum sayang kat orang lain, cuba sayang diri kita dulu. Kenali dan fahami apa kekurangan dan kelebihan diri. Kalau yang kurang tu, bolehlah diperbaiki. Dan jangan pulak membangga diri dengan kelebihan yang ada. Ikutla resmi padi, semakin tunduk apabila semakin berisi..I love me.. =)

Tuesday, November 18, 2008

Tag dari shoot...

tag ni dr shoot..ok, saya settlekan ye syu...nanti tunggu serangan balas dari saya lak..hihi

1.What is the relationship of you and him/her?
My cayunk..my bucuk..n my future husband (amin..)

2.Your 5 impressions towards him/her
>>Penyayang..selalu buat sesuatu yang boleh menyebabkan i feel touching.. Thanx dear..
>>Penyabar sgt..saya ni jenis kuat merajuk..Especially time datang bulan..tapi dia pandai dan tak jemu2 memujuk..(lastly, dia menang gak coz sy dah x jadi majuk)
>>Pandai buat lawak..he always make me smile n hepi..rs bahagia aje bila dengan dia(kadang2 tu suka wat loyar buruk gak tapi suka je layan die)
>>Take care of me..dia sgt menjaga saya..boleh diibaratkan macam jaga baby..seboleh-bolehnya dia tak nak saya susah..semua pun dia tolong wat kan untuk sy..(kadang2 tu rasa macam nyusahkan die aje)
>>Aktif bersukan..dia suka main ragbi, pergi gym, main futsal (dia cakap bersenam bgs untuk jaga badan dan kesihatan)

3.The most memorable things he/she had done for you?
Byk sgt..tapi yg plg menjadi kenangan pada masa 3 tahun 7 bln yg lalu..he proposed me waktu april fool..ingatkan main2 aje..Rupanya dia betul2 serius :-)

4.The most memorable things he/she have said to you?
Dia cakap walau ape pun terjadi, dia tetap nak sy jd future wife die..pastu kalo saya kawen ngan org len, dia cakap nanti tgkla dalam paper ada mayat org bunuh diri coz frust bercinta..( i know he juz joking, but i think it was most sweet thing dat he have said to me..tak leh lupa, kalo teringat mst senyum sorg2)

5.If he/she becomes your enemy, you will
janganlah menda ni terjadi..harap dijauhkanla...

6.If he/she becomes your enemy, the reason is
die curang dengan saya..

7.The most desirable thing to do on him/her is?
membina kebahagiaan bersamanya..

8.The overall impression of him/her is
overall, tak pernah lagi jumpa sumbody like him dat i think is perfect to me..Walaupun ada kekurangan, tapi kebaikan yang byk tu dah cover sume kekurangannya.

9.How do you think the people around you will feel about you?
>> seseorg yang suka senyum (senyum kan sedekah,free2 je blh dpt pahala kan)
>>peramah ( dorang ckp sy mudah mesra..tak tau la iya ke tidak)
>>lemah lembut
>>Cute n comel ( haha..org cakap la..bkn angkat bakul sendiri ek =p)


10.The character of you for yourself is?
penyayang, moody, baik, friendly, pendengar yg baik…(puji diri sendiri lak…tp sape yang nak puji kan kalo bukan diri sendiri...hehehe…)

11.On contrary, the character you hate of yourself is?
moody…

12.The most ideal person that you want to be is?
Ummi Aimi Hazwani bt Arif..aku dan diriku..

13.For the people who care about and like you, say something about them.
saya sayang kamu semua byk2..thanx 4 take care of me..i will try to make all of u hepi ;)

14. 7 people to tag

1. bad(shahful bakhtiar)
2. syed

3. liee
4. daddy cool
5. Cikgu Man
6. Kak ana
7. Haji Apandi

>>Is no. 3 a male or a female?
male…

>>If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
nobody for 10...

>> How about no. 5 and 8?
nobody for 8...

>> What is no. 1 studying about?
skrg study dekat UMP..kos electrical engineering..

>>Is no. 4 single?
he was married..

>> Say something about no. 6?
Simple n rilex orangnyer..da kawen tau..

Saturday, November 15, 2008

Sukanya bila dia ceria...




Waa, Qisya dah boleh berjalan. Dulu lesen L aje, tapi sekarang dah dapat lesen penuh. Hmm, dah semakin besar anak sedara saya yang sorang ni. Rasa kejap aje. Jadi kitaorang bawa dia pergi ke Taman Bandar. Suka sangat dia bila boleh main gelongsor, buai dan jongkang jongket kat taman. Asyik tersengih sampai nampak gigi dia yang berjumlah 6 batang. Ramai jugak ibu bapa yang bawa anak-anak kecil mereka kat situ. Lagi lah bertambah hepi bila dia jumpa membe2 sebaya. Walaupun masih kecil, tapi pandai jugak nak berkawan-kawan tu. Hmm, memang seronok betul la tengok gelagat dia.

Friday, November 14, 2008

Cuti sekolah...

Hmm, hari ni hari terakhir persekolahan. Ramai juga murid-murid yang masih bersemangat datang ke sekolah tadi walaupun esok dah mula cuti. Mungkin sebab dah tak belajar, jadi masing2 seronoklah pergi sekolah. Tadi diadakan juga jamuan makan sempena hari terakhir persekolahan. Best betul bekerja kat sekolah ni, selalu aje ada program untuk menjamu perut yang lapar ini. Dahla siap ada aiskrim lagi tadi. Makanan2 yang disediakan pun lazat2 belaka. Bahaya betul, memang boleh menaikkan berat badan ni.Tapi tak kira, nak makan jugak.

Okla, selamat bercuti kepada semua pelajar. Cuti-cuti jugak, tapi buku jangan lupa terus. Walaupun cuti sekolah, tapi cikgu-cikgu tak cuti pun. Minggu depan tetap jugak kena pergi sekolah. Ada lagi kerja yang belum beres. Nak buat mural kat dinding. Tak taulah apa yang akan terjadi kat dinding tu. Almaklumlah, bab2 melukis ni memanglah tak kreatif langsung. Ingat lagi masa amali kat UMT dulu. Kitaorang kena lukis monyet. Lepas dah siap lukis tu, tetiba membe2 gelak tengok lukisan saya. Dorang cakap tak gaya monyet pun. Tapi macam separuh kucing, separuh monyet. Kurang asam jawa betul. Takpela, kita tunggu dan lihat hasil kerja ku nanti..hihi

Thursday, November 13, 2008

Hmm, berdebar-debar dorang...

Sebelum menerima keputusan, masing2 rilex aje

Yang ni lak dah tak sabar untuk menerima keputusan

Guru besar menyampaikan keputusan kepada pelajar cemerlang,5A

Selepas dapat keputusan UPSR

Hari ini murid-murid tahun 6 telah mendapat keputusan UPSR. Apa yang dapat dilihat, guru-guru yang lebih risau dan tak sabar-sabar untuk menerima keputusan berbanding murid2 itu sendiri. Sampaikan ada cikgu yang mimpi pasal keputusan yang bakal keluar tu. Dah macam terbalik lak. hihi. Selepas dapat keputusan tu, macam2 reaksi dari murid-murid. Ada yang gembira, menangis dan ada gak yang selamba aje. Teringat pula kenangan waktu saya ambil keputusan dulu. =) Dari 18 orang yang menduduki peperiksaan, hanya 2 orang yang berjaya mendapat keputusan cemerlang, 5A. Tahniah diucapkan kepada Aqilah dan Syafinaz. Kepada yang kurang bernasib baik, cuba lagi pada masa akan datang,k. Belajar dan bangkitlah dari kesilapan lalu. Perjuangan anda masih belum selesai, jadi jangan sesekali mengalah.

Wednesday, November 12, 2008

Majlis Anugerah Kecemerlangan..

Majlis Anugerah Kecemerlangan Sek Semantan Ulu telah diadakan pada hari ini. Para jemputan mula datang memenuhi dewan pada pukul 8.15 pagi dan disusuli oleh ketibaan tetamu kehormat. Ramai juga lah ibu bapa dan keluarga yang datang untuk meraikan anak2 mereka. Lagi pun majlis ini hanya diadakan setahun sekali. Aturcara majlis dimulakan dengan ucapan aluan pengerusi majlis. Tak lain dan tak bukan, saya lah. Nak promote diri dulu ni. hihi.

Majlis ini telah dirasmikan oleh Pengurus Bank Rakyat
Cawangan Raub, En Abd Raof Abd Kadir. Sebenarnya sekolah
ini merupakan anak angkat Bank Rakyat. Banyak bantuan yang telah diberikan oleh bank Rakyat terutamanya dalam bentuk kewangan untuk digunakan dalam aktiviti2 yang dianjurkan sekolah . Selepas itu, disusuli dengan persembahan murid-murid. Pelbagai persembahan yang telah dipertontonkan. Yang paling mencuit hati ialah persembahan yang berjudul Oh Fatimah oleh murid2 dari prasekolah dan tahun 6. Tetapi persembahan dari murid2 lain juga tak kurang hebatnya. Paling penting persembahan ini dapat menghiburkan tetamu yang hadir.

Persembahan Enjet-enjet semut dari tahun 3

Persembahan dari murid2 prasekolah yang bertajuk joget kelantan

Murid2 tahun 1 & 2 mempersembahkan nyanyian yang bertajuk can mali can

Tarian Oh fatimah oleh murid2 tahun 6 & pra sekolah

Pada hari ini juga, para pelajar telah dianugerahkan sijil beserta cenderahati sebagai tanda penghargaan daripada pihak sekolah kerana telah menunjukkan kecemerlangan di dalam bidang akademik. Syabas dan tahniah kepada semua penerima hadiah dan anugerah. Cikgu harap korang akan dapat mengekalkan kecemerlangan pada masa akan datang dan berjasa kepada nusa dan bangsa. Selepas majlis tamat, tetamu dijemput untuk menjamu selera. Menunya ialah nasi, ayam masak merah, kuah kacang dal, acar timun dan makanan pencuci mulut (agar2 dan buah-buahan). Hmm, sedap tau..Masa makan tu dah tak pandang kiri kanan lagi sebab dah kebulur. Almaklumlah, jadi MC punya pasal x leh nak kuar langsung dari majlis. Tapi syukurlah majlis pada hari tu berjalan dengan tersusun dan lancar. Walaupun terdapat kekurangan tapi masih boleh di 'cover'. Biasalah, setiap manusia ada kelemahannya kerana yang sempurna hanya datang dari-Nya. Ok, demikian lah cerita hari Majlis Anugerah di Sek Semantan Ulu.

Bersama cikgu Nalina. Guru-guru yang masih single..=p

Latihan dan raptai untuk persembahan..

Murid2 yang khusyuk menonton persembahan

Persembahan murid2 tahun dua di bwh bimbingan cikgu isma dan saya

Tarian pop yeh-yeh oleh murid2 tahun 6 dan prasekolah

Semalam, telah diadakan raptai untuk Majlis Anugerah dan konvokesyen prasekolah. Murid murid telah diberi penerangan tentang perjalanan aturcara majlis. Setiap guru juga diagihkan tugas masing2. Antaranya, jemputan dan protokol, siaraya, dan jamuan. Dan tugas saya pula adalah untuk mengacarakan majlis. Jadi MC tu. Aduyai... nanti bukannya jadi MC tapi ada juga yang ambil mc (cuti). Gara-gara takut punya pasal. Beginilah nasib guru-guru baru, kena buli dengan guru senior aje. Dorang cakap, sebagai kenangan terakhir saya sebelum tamat berkhidmat di sekolah tu. Hmm, pandai yer. Okla, saya pun tak kisah. Boleh jugak cuba suatu pengalaman yang baru dalam mengacara majlis. Mana tau nanti boleh ganti Aznil Nawawi dalam Macam2 Aznil ker.hihi. Balik rumah aje, terus buat skrip untuk berucap nanti. Siap ada pantun lagi. Jangan main-main. Anda tak percaya? Percayalah daku... Di sini saya selitkan sekali pantun yang telah dibuat.

Kalau ada jarum yang patah,
Banyak kain tidak berjahit,
Kalau ada silap dan salah,
Jangan jadikan kenangan pahit.

Amacam, boleh tak?hehe..

Friday, November 7, 2008





Agak-agak apa tu? Sesuatu yang sangat indah, tapi hanya boleh dirasa dengan hati...=)

Thursday, November 6, 2008

Habis dah exam..

Hari ni adalah hari terakhir murid2 sekolah menduduki peperiksaan akhir tahun. Bermakna selepas ni tamatlah sesi pembelajaran mereka. Seronoklah dorang boleh main puas-puas sebab dah merdeka. Tapi bagi cikgu2 pula masa ni la rasa sibuk sangat. Nak tanda kertas ujian dorang, nak buat persediaan untuk Majlis penyampaian hadiah dan macam2 kerja lagi. Hmm, ni pun tengah sibuk tanda kertas tapi sempat juga tulis blog. Sambil menyelam minum air. hihi. Esok nak ajar murid2 ni menyanyi lak untuk persembahan Majlis penyampaian hadiah. Murid2 dah bising bila nak buat latihan menyanyi. Tak sabar2 dorang. Okla, nanti kita sambung cerita lagi yer..

Wednesday, November 5, 2008

Pandainya teka..

Balik sekolah tadi, saya pergi ke bandar atas urusan bank. Lepas tu, singgah dekat farmasi kejap nak beli vitamin. Borak2 la dengan akak yang jaga farmasi. Pastu dia cadangkan vitamin apa yang paling bagus. Akhirnya beli juga la vitamin tu sebab kesian kat akak tu dah bagi penerangan yang panjang lebar. Sebelum balik akak tu pun tanya.

Adik ni masih belajar ke?

Tak ada la kak. Saya dah habis belajar. Baru aje kerja.

Owh, camtu. Adik kerja jadi cikgu ke?

Aik,teror nya akak teka. Camne tau ni?

Hmm, sebab cikgu ni macam sepesen aje. Boleh kenal. Biasanya pakaian dorang kemas. Tapi boleh agak la kalau seseorang ni cikgu. Akak tu jawab balik.

Dalam hati rasa pelik bin ajaib je. Memang kalau pergi mana2, orang lain pun ada tanya awak ni cikgu ker? Macam tau2 aje. Bukan saya sorang aje yang melalui pengalaman macam ni, membe2 lain yang jadi cikgu pun sama jugak. Kadang2 tu terfikir, apa yang dorang tengok pada diri kita yang boleh sebabkan dorang rasa kita ni cikgu yer? Hmmm....misteri ni..hihi

Sunday, November 2, 2008

Mari kita bersenam..


Seronok aje rasa pergi jog petang tadi. Hari tak panas dan tak hujan dengan angin yang sepoi2 bahasa je. Suasana pula nyaman sebab sekeliling tu banyak pokok2 hijau. Rasa rileks dan tenang. Orang pun ramai gak kat taman tasik tu. Kadang-kadang, sampai berselisih bahu sebab jalan yang disediakan untuk jog agak sempit. Mereka yang datang termasuklah warga emas, remaja dan tak ketinggalan ibu bapa yang bawa anak2 kecil mereka. Best aje tengok anak2 kecil berlari terkedek-kedek. Sempat jugaklah kacau anak orang masa tengah jog tu. Nasib baik budak tu tak nangis masa cubit pipi dia. Nak buat macam mana, dah geram.=p Selain jog, ada gak yang datang untuk memancing di tasik. Tapi musykil gak, ada ikan ke tidak sebab nampak kotor aje tasik tu. Mungkin ada lah kot sebab ramai je yang memancing.

Hmm, lama jugak dah saya tak pergi jog ni. Almaklumla, konon2 sibuk dengan kerja. Sebenarnya malas aje yang lebih. huhu. Dah lama tak jog badan pun rasa macam lesu. Tu yang rasa bersemangat aje nak pergi jog hari ni.Tapi, sebelum jog kena panaskan badan dulu. Dari atas kepala sampai ke kaki. Bagi otot tu longgar2 sikit. Kalo tak, nanti takut kejang lak. Joging tadi boleh tahan la, dapat jugak 4 pusingan. Tapi bukanlah jog sentiasa. Ada gak la jalan2 aje sebab dah tak larat nak jog.

Ni ada fakta yang saya nak kongsi pasal jog. Jog ni merupakan salah satu senaman yang baik untuk membakar lemak atau kalori dan penting dalam mengekalkan kesihatan. Pembakaran lemak boleh terjadi dengan melakukan aktiviti aerobik mengikut intensiti tertentu atau lebih tepat mengikut kadar denyutan nadi. Lemak akan terbakar jika melakukan aktiviti aerobik dengan kadar 55% hingga 75% daripada kadar nadi maksima. Jika kadar nadi latihan lebih tinggi, proses pembakaran lemak tidak terjadi. Jogging selama 30 minit, kita dapat membakar sebanyak 300 kalori. Banyak jugak kan. Jadi apa lagi, majulah sukan untuk badan yang sihat. Jom kita jog sama-sama..=)

Saturday, November 1, 2008

Suka lagu ni - WONDER WOMAN-

Semoga terhibur..Kita enjoy dulu..=)

Mulan Jameelah - Wonder Women

Kamu Tipu Aku Lagi

Mungkin Sudah Ke Seribu Kali

Tak Tahu Kapan Akan Berakhir

Segala Penyiksaan Ini

Kamu Tampar Aku Lagi

Dengan Penyakit Lamamu

Semakin Lama Aku Pun Bisa

Menjadi Benar Benar Gila

Reff :

Aku Bukan Wonder Women Mu

Yang Bisa Terus Menahan

Rasa Sakit Karena Mencintaimu

Hatiku Ini Bukanlah Hati

Yang Tercipta Dari Besi Dan Baja

Hatiku Ini Bisa Remuk Dan Hancur

Kamu Paksa Aku

Menerima Cintamu Lagi

Dengan Segala Tingkah Lakumu

Yang Membuatku Bingung

Kamu Tahan Aku

Dengan Logikamu Lagi

Kau Pikir Aku Akan Mencair

Dengan Rayuanmu...

Back To Reff

Video Klip Mulan Jameelah - Wonder Women

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

powered by lirik lagu indonesia

Thursday, October 30, 2008

Aik..awalnya balik sekolah

Habislah ladang kelapa sawit orang ni..

Masing2 yang kepenatan selepas mengharungi banjir

Jambatan goook....gekkk

Teruskan perjalanan anda dengan selamatnya..

Baru-baru ini ada kejadian yang tidak terduga berlaku di sekolah. Hmm, bunyi cam serius je cerita ni kan. hihi. Hari tu, hujan lebat sangat dan tak berhenti-henti. Risau dah, macam mana nak pergi sekolah ni.

Kawasan dekat Semantan Ulu tu memang mudah naik air kalau asyik hujan. Tapi, kitaorang tetap gak la pergi sekolah dengan pakai track suit dan baju t-shirt aje. Sebelum sampai sekolah, kitaorang kena lalu satu jambatan ni. Tengok air sungai kat bawah tu, rasa takut jer. Dah la deras pastu air semakin naik lak. Rasa2 macam tak lama lagi banjir juga kawasan tu nanti.


Dah sampai kat sekolah, saya pun masuk kelas untuk mengajar. Baru je tengah bersemangat nak mengajar budak2 ni, tetiba terdengar bunyi wisel kecemasan. Adui, menganggu ketenteraman jiwa betul.

Pastu semua murid2 disuruh berkumpul di kantin. Rupa-rupanya air dah naik dan jalan nak balik dah banjir. Jadi kitaorang semua diarah balik. Masa tu baru pukul 10 pagi. Awal bukan main kitaorang balik. Murid2 bukan main seronok lagi, tak ketinggalan cikgu dorang jugak la. Bukan selalu boleh balik awal kan..hehe

Sunday, October 26, 2008

Wanita oh wanita..

Emo Myspace Comments
Pada waktu wanita mengalami haid mereka akan mudah hiba, sedih dan pilu disebabkan perasaan yang amat sensitif. Kadang2 kan kalau orang lain cakap sikit pun, mereka dah terasa lebih-lebih. Hmm, susah betul nak kawal emosi pada masa ni.

Emosi juga mudah berubah-ubah, iaitu mereka boleh gelak ketawa pada satu ketika dan menjadi sedih hingga menangis pada ketika yang lain pula.
Tapi bukan kes tak siuman la. Wanita akan cepat marah dan terjebak dalam pelbagai konflik dengan orang lain. Jika tidak diatasi dengan betul ia boleh melarat dan menyebabkan pergaduhan. Bahaya ni, kadang2 boleh meletus perang dunia ke 3 dengan pasangan masing2.

Selain itu, mereka juga mudah bercakap dahulu kemudian baru berfikir. Ini memang kerap berlaku tidak kira tempat dan masa. Kekerapan itu berkali ganda ketika mereka sedang haid. Mereka akan mengeluarkan kata-kata indah ataupun yang menyakitkan tanpa berfikir dahulu.

Lelaki berfikir dahulu baru bercakap,
wanita cakap dulu baru berfikir. Lepas tu, barulah dorang menyesal dengan apa yang telah dikatakan.
Opss..terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Tapi kan sebenarnya kitaorang tak sengaja tau. Jadi, kepada kaum lelaki jangan ambil hati dengan kata-kata kitaorang, k . Buat tak tahu je =p.

Mereka juga tidak berminat dengan apa yang berlaku di sekeliling dan suka menyendiri. Masa tu kan rasa macam malas je nak layan orang lain. Rasa nak jadi kera sumbang jer. hihi. K, la ada soalan cepumas ni. Tau tak kenapa kaum wanita ni mudah beremosi terutama ketika mereka datang haid? Sebenarnya kan, pada waktu ni hormon dalam badan iaitu estrogen dan progestron berubah dan secara tidak langsung mempengaruhi emosi.

Oleh itu, wanita cenderung mengalami perubahan dari segi fizikal, tingkah laku dan fisiologi. Jadi diharap kaum lelaki banyakkan bersabar melayan kerenah kaum wanita ni terutama ketika mereka tengah datang bulan. Kesabaran korang amatlah kami hargai.Terima kasih banyak2 yer. Ni yang sayang lebih dekat korang ni.. =)

Friday, October 24, 2008

My Best Buddies at UMT, Terengganu..

Masa ni kitaorang dekat Pantai Batu Buruk


Dari atas: Tudung hitam(saya lah),ikut arah jam : ayu, hana dan anez

Rindula rasa waktu belajar dulu. Macam-macam yang saya peroleh. Benda yang baik dijadikan pengalaman dan yang buruk dijadikan sempadan. Sebab pengalaman yang pelbagai itulah yang akan mematangkan hidup kita kan? Okla jom kita sambung balik cerita pasal membe-membe sebilik waktu saya belajar dulu. Masa mula2 dapat tawaran belajar di Terengganu, rasa seronok aje sebab saya tak pernah lagi pergi sana. Tapi kalau nak pergi sana dari Raub, jauh juga tau. Adalah dalam 8 jam perjalanan.

Saya duduk sebilik di asrama bersama 3 orang lagi membe. Sorang budak Kelantan, nama dia Ayu. Dia ni jenis selambe jer. Antara kita orang berempat dia lah yang paling lasak sikit. Biasanya kalo ada kerja2 yang agak kasar dan perlu banyak tenaga, kita orang selalu minta dia tolong. Satu lagi dia ni kreatif, selalu buat kad yang cantik-cantik, pastu dia bagi kat kitaorang. Bagus betul dapat percuma aje =). Sorang lagi budak KL, nama dia Anez. Ada dua benda yang dia paling suka : berjalan-jalan dan duit. Dia ni ada kereta, jadi senanglah kalau nak pergi ke mana2. Pantang dia ajak pergi jalan2, cepat aje saya dan ayu nak mengikut sebab kitaorang ni suka sangat berjalan. Bak kata pepatah, banyak berjalan luas pemandangan. Dah banyak tempat kita orang pergi travel tau antaranya Pulau Pinang, Genting, Kelantan, Perak,Kuantan dan KL. Seronok sangat sebab boleh cuci mata dan hilangkan tension belajar.

Sorang lagi membe saya budak Perak, kitaorang panggil dia Hana. Dia ni manja-manja dan agak perahsia sikit. Masa mula-mula kenal ingatkan dia ni jenis pendiam, tapi rupa-rupanya banyak cakap juga. Tapi kalau dia bercakap telefon dengan sesiapa pun, mesti macam cakap dengan pakwe. Manja aje. Perangai dorang ni semua giler2 tapi bukanlah macam tak siuman pulak, masih waras lagi. hihi. Kiranya satu kepalalah dengan saya, tapi ni bukan kes kembar siam ye =p. Jadi kita orang boleh ngam. Pergi mana2 pun, biasa berempat. Orang lain pun dah perasan. Kalau tak cukup sorang, mesti ada yang tanya mana sorang lagi. Banyak yang kitaorang lalui bersama selama 3 tahun di Terengganu. Ada masa suka dan ada kala duka, adatlah kehidupan. Hmm, rindu la dekat korang semua. Semoga korang semua berjaya dalam kehidupan masing2 k. Muaxx

My little cayang..

Saya nak pergi jalan-jalan ni, siapa nak ikut?

Qisya yang suka senyum

Qisya dengan opahnya

Ni saya nak kenalkan anak sedara, cucu dan juga cicit pertama dalam keluarga kita orang. Kita orang panggil dia QISYA tapi nama penuh dia Qistina Batrisya. Umur baru setahun sebulan. Tapi mulut tu bising jer nak bercakap, mengalahkan Makngah(panggilan saya) die. Kalau tak jumpa dia sehari mesti rasa rindu aje, tapi kalo dia datang rumah rasa tak larat pula nak jaga. Sebabnya tak pernah nak duduk diam. Ada jer benda dia nak buat dan main. Almaklumlah, orang baru nak dapat lesen L = baru nak belajar berjalan. Tapi, berlagak bukan main. Baru berjalan setapak dua, sudah nak berlari. Pastu, kalau jatuh saja dia salahkan orang lain pulak. Bising menjerit dan nak babab(pukul) orang lain. Kiranya macam tak jaga dia elok-eloklah. Ada satu benda saja yang boleh buat dia senyap iaitu makanan. Jadi kalo nak umpan dia bagi senyap, saya selalulah bagi dia makan. Lagi pun dia memang jenis yang kuat makan. Bagi lah apa-apa makanan pun, mesti menganga aja mulut dia. Qisya ni tinggal dengan opah(panggilan mak saya) waktu mak ayah dia bekerja. Kadang-kadang tu cemburu juga sebab mak lagi lebihkan cucu dia berbanding diriku, anak dia sendiri. haha. Betul lah cakap orang tua-tua, bila dah dapat cucu, cucu lagi disayangi berbanding anak sendiri. Inilah yang terjadi pada diriku. ahakz. Tapi tak kisahlah, anak sedara punya pasal. Jadi sampai di sini saja kisah permata hati keluargaku kini =).

Wednesday, October 22, 2008

Pergi hospital...

Semalam, saya pergi hospital untuk 'medical check-up'. Tujuannya untuk pengesahan jawatan guru. Sebenarnya, tak kisah la nak pergi bila-bila tapi kalau tak pergi awal, lambat pula dapat gaji. Jadi tu yang bersemangat sangat nak pergi semalam sampai sanggup off tak pergi sekolah. Tapi mesti murid-murid tu bergembira sakan. Almaklumlah, cikgu dorang tak masuk mengajar. Jadi dorang boleh main puas-puas dan takda sesiapa nak halang. Takpe2, cikgu bagi peluang dekat korang, nanti kalau cikgu dah masuk ngajar jangan harap nak main-main lagi.. haha. Okla, kita sambung pasal 'medical check-up' tu balik. Mula-mula nurse tu ambil ketinggian dan berat badan. Risau gak ni, dahlah banyak pergi 'open house' sempena hari raya. Takut naik berat sebab kalau makan tu tak beringat langsung. Juadah hari raya kan sedap-sedap belaka lebih2 lagi ada makanan favourite lak tu. Tapi legalah berat tak naik, kira maintain aje. Pasni bolehlah melantak puas-puas lagi =p. Lepas tu, kena periksa mata pulak.

Kenapa lah nampak kabur je nombor kat depan tu. Hmm, mesti mata belah kanan ni dah rabun sikit sebab kes selalu guna laptop. Ala, risau la pulak. Nanti lecehlah, kena pakai spek mata. Nampaknya, lepas ni kenalah makan banyak lobak dan kena selalu tengok pemandangan yang hijau-hijau. Sebabnya, ia bagus untuk kesihatan mata.

Kemudian, kena ambil urine untuk uji dadah. Pastu saya pergi X-ray dada. Waktu tu, kena tanggal semua baju termasuk yang dalam dan pakai baju khas untuk x-ray. Dahla baju untuk x-ray tu nipis, segan je rasa. Tapi nasib baik orang yang in charge tu perempuan. Fuuhh, selamat.. Lepas dah siap buat semua ujian, ingatkan dah selesai medical check-up tu, tapi rupa-rupanya...esok kena pergi lagi sebab untuk ujian dadah kena ambil masa sehari. Adui, kecewa je rasa. Lambat la gaji ku siap..huhu..Takpe, sabar-sabar.

Tuesday, October 21, 2008

Kenangan dulu-dulu..

Teringat pula bila mula-mula berjauhan dengan keluarga. Masa tu saya dapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh di Bentong. Umur waktu tu baru tingkatan 1, masih mentah dan kebudakan lagi. Sebenarnya mak dan abah tak berapa nak benarkan, sebabnya anak dorang yang seorang ni manja sikit. Tapi disebabkan saya beria nak cuba untuk berdikari sendiri akhirnya mereka benarkan juga. Perasaan waktu tu, macam-macam ada. Bak kata pak cik kat iklan astro tu. Rasa macam gembira sebab nak cuba pengalaman baru.Tapi ada gak rasa macam takut jer, manalah tahu tak dapat nak sesuaikan diri.

Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Jeng3..suspen sikit..=) Barang-barang untuk tinggal di asrama sudah siap dikemas. Kami pun bertolak ke Bentong. Selepas mendaftar dan berkemas di bilik asrama, mak dan ayah pun nak bertolak balik. Tetiba teremosional, air mata ni nak keluar la pulak. Adui, kacau betul. Malu kat dorang. Tapi xpela masa tu kecik lagi kan.. =p Masa mula-mula duduk kat hostel tu, ada la beberapa orang senior nak wat jadi adik angkat dan saya pun terima. Sebabnya nanti kalau ada apa-apa masalah atau sakit-sakit ke ada gak orang yang boleh tolong tengok-tengokkan kita. Nak harapkan mak abah, jauh di sana. Sedih je rasa. huhu. Akak-akak kat sana memang baik-baik belaka. Masalah buli yang teruk-teruk ni tak adala waktu tu. Tapi satu jer yang buat saya rasa tak tahan tinggal di asrama ni. Jadual yang sangat padat dan mesti on time sentiasa. Kalo lambat sikit, mesti dengar suara warden menjerit-jerit dari tingkat bawah. Warden tu dah la terkenal dengan sikapnya yang garang dan ditakuti para pelajar. Sebut pasal warden teringat pula ada satu cerita lawak. Masa tu kita orang tengah bersiap-siap nak pergi kelas prep petang. Saya pun tunggulah sorang membe ni sebab dia tak siap lagi. Tunggu punya tunggu, tetiba terdengar suara nyaring warden menjerit dari tingkat bawah.

"Sesiapa yang tak turun lagi cepat turun pergi prep! Kalau lambat turun, nanti saya naik. Siap la korang saya rotan, " jerit warden.

Terus je rasa kecut perut. Punyalah menggelabah waktu tu. Mana taknya, makin lama suara dia makin dekat je rasa. Dahla dengan bunyi2 die pukul rotan tu lagi. Berdiri bulu roma macam nampak hantu lak. Jadi kitaorang berdua tak tunggu lama lagi, terus je angkat kain dan lari pecut marathon. Dalam hati berdoa jangan la terjumpa warden. Nanti tak pasal2 jer sakit badan kena rotan. Nasib kita orang baik, tak terserempak dengan warden tu. Fuuuh..lega. Tapi yang kesiannya, masa kita orang berlari punya laju tu gara-gara takut kena kejar dengan warden, tetiba membe jatuh tersadung. Sadis betul rasa. Tapi cara dia jatuh memang agak menggelikan hati lah. Sampai je kat kelas, masing-masing yang tengah tercungap-cungap tu beria la gelak sampai rasa macam tak cukup nafas je. haha. Itulah antara kenangan yang masih diingati.

Thursday, October 9, 2008

Lelaki vs Wanita...

Lelaki
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN? Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN?? Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa.) Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

Wanita
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya. Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH…sayangnya ALLAH pada wanita …. Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki…kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin…maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya…supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.

# Renung-renungkanlah dan selamat beramal..=)

Layan jela yer..

Soalan: dlm bnyk bnyk kete,kete ape yg tak d'panggil kete
Jawapan : teksi

Soalan: banyak-banyak keris, keris apa yang pandai menyanyi
Jawapan : keris dayanti

Soalan: tahi ape yg susah nak basuh..??
Jawapan : tahi lalat... huahuahua..

Soalan: banyak2 pokok, pokok ape yang org takut?
Jawapan : pokok tumbang

Soalan: bnyak2 ikan, ikan ape yng ade bulu ketiak??
Jawapan : tauke ikan..bdkk kecik pon tau la

Soalan: bunga apa boleh bernafas?????????????
Jawapan : Bunga Citra Lestari........muahahaha

Soalan: bunga ape yang berwarna hitam?
Jawapan : bunga tayar

Soalan: banyak banyak haiwan . haiwan ape yang seksi................ huhuhu
Jawapan : zibra

Soalan: imam dan bilal mana paling kejam
Jawapan : bilal la sbb dia nak azan dia paling ke jam

Soalan: lembu ape yang die nampak kite tapi kite tak nampak die?????
Jawapan : lembu menyorok le hehehe........

Soalan: kenapa doraemon dn nobita tak dtg malaysia
Jawapan : sebab kat malaysia dh ade GIANT(pasaraya besar)

Soalan: bpk mary de 5org ank.nana,nene,nini,nunu.soalannya,sape name ank yang ke-5??ngeh3
Jawapan : mary lah.kuang3

Soalan: kotak apa tak leh angkat
Jawapan : kotak penalti

Soalan: seekor labah2 trlalu di atas najis lembu lepas dia keluar dari najis lembu itu kaki dia tinggal 4, sebab ape?
Jawapan : sbb lagi 2 kaki tu die tutup hidung laa.......busuk.......

Soalan: ikan apa sakit?
Jawapan : ikan kembung

Soalan: ikan apa dari kepala sampai ekor ada telur?
Jawapan : ikan bahulu

Soalan: ku angkat kaki kiriku.. ku angkat kaki kananku.. ku letak di atas batang.. wah leganya.. jelas nampaknya.. hehehehehehehe
Jawapan : cermin mata la..jgn pk len ek!huhu

Soalan: ade org ni die nk trjun dari tngkat 5,bwah tu ada bnyak taik lembu sape name org tu?
Jawapan : apek laa, sbab die jerit aaa smpai bwah de bunyi pek. Lawkkan

Soalan: bnyk2 umah,umah ape yg bnyk guna kn air
Jawapan : umah terbakar lahh....huahua

Soalan: macam mana kita nak berhentikan air terjun daripada terjun??? ha..jawabla kalu terrer...
Jawapan : amik gambar la...


Soalan: apa yang berani duduk atas kepala harimau?
Jawapan : anak harimau ler...hehehe

Soalan: kalau undertaker naik motor, the rock naik ape?
Jawapan : the rock naik kening la...

Soalan: benda apa turun lambat naik cepat..?
Jawapan : hingus

Soalan: benda apa yang tak bersalah ,tapi kena tampar?
Jawapan : bola tampar

Soalan: ade 10 ekor lembu dalam sebuah lori..sampai di suatu pekan 2 ekor lembu pun melompat..apabile lori berhenti 5 ekor lagi melompat..skrg berape ekor yang ade dalam lori tersebut?jawab jangan x jawab.........
Jawapan : 10 ekor sebab lembu tu cume lompat je dalam lori.

Soalan: benda apa kalau kita tidur,dia berdiri,bila kita berdiri,dia pulak yang tidur.
Jawapan : tapak kakilah itu pun tak tahu ke?

Soalan: kapal layar menuju ke utara... asap nye menuju ke mane?????
Jawapan : kapal layar mane ada asap!!!!!

Soalan: dalam banyak-banyak hantu.hantu apa naik motor?
Jawapan : ghost rider

Soalan: kalu bas kemalangan & bas tu terjatuh ke dalam sungai, apa yang masih hidup lagi walaupun bas tu dalam air...?
Jawapan : road tax dia arrr....

Soalan: dlm byk2 org ape yg rambut die x basah?
Jawapan : org botak

Soalan: dlm byk2 ikan,ikan ape kepale die besar tp badan die kecik.. ahaha.. lu pk la sendriii
Jawapan : ikan bilis pakai helmet...wakakakaka lu pk la sndri

Soalan: Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai
Jawapan : Bas sekolah lah, the only bas pegi sekolah

Soalan: ada seorang pemburu. dia seorang pemburu binatang. tiba-tiba pemburu itu nampak harimau.semasa pemburu itu nak tembak kepala harimau hilang? kepala harimau pi mana?
Jawapan : pi maybank la hiiii.....hiiii.....

Soalan: bintang pe yg mkn pizza?
Jawapan : tupai le...one six hundred eight eight tupai tupai...

Soalan: ape yang hantu tak bijak akan buat?
Jawapan : memanjat pagar. kan hantu boleh tembus je,buat ape nak panjat lagi

Soalan: apakah yg meyebabkan banjir yg berlaku di kelantan?????????????
Jawapan : air ler takkan pasir kot...............huahuahuahuahuahuahuahua

Soalan: nenek sape yg pandai melompat?
Jawapan : nenek katak ler

Soalan: kenapa siput babi jalan lambat? jawab la...klu ble la....hehehe
Jawapan : sbb dia jlan smbil berfikir sama ada dia siput ataupun babi jikalau dia siput kenapa orang sampai ati pggil dia siput babi n jikalau dia babi mane kakinyaaaaaaaa.....hehehehe

Soalan: ia tak de kaki,ia pakai baju warna putih tapi bukan doktor,ia pakai topi kuning tapi bukan kontraktor?
Jawapan : taugeh

Soalan: cicak dkt atas,tikus dkt bawah, kucing dkt?
Jawapan : Sarawak

Soalan: kalau masuk kandang kambing,kite mengembek.kalau masuk kandang harimau????
Jawapan : mengucaplah sbb dah nak kene telan


# so, have fun.. semoga lawak2 ini berjaya membuatkan anda tersenyum =)

Petua Awet Muda

Petua 1 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.
Petua 2 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, minum air dan biarkan ia di dalam mulut selama 10 saat dan sambil itu selawat 3 kali. Kemudian, baru diteguk. Air liur ada enzim yang boleh jadi ubat.
Petua 3 : Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.
Petua 4 : Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi.
Petua 5 : Untuk melihat wajah kita agak muda daripada umur kita, amalkanlah petua ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap kali selepas solat subuh bacalah surah yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja. InsyaAllah wajah mu akan kelihatan muda daripada umur sebenar anda.
Petua 6 : Hafalkan ayat 35 ~38 surah Al-Waqiah. Bacalah dalam hati setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.
Petua 7 : Amalkan bangun pagi dan mandi embun. Usap embun dari hujung daun pada wajah, rambut dan kulit badan. Khasiat air embun amat banyak. InsyaAllah wajah akan berseri dan tubuh badan menjadi sihat serta awet muda.

Awet Muda (Urutan wajah)
Muka anda biasanya akan berminyak selepas bangun dari tidur. Inilah masanya untuk mengamalkan urutan wajah. Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan di letakkan di bawah mulut (dagu). Pusingkan jari anda ke pipi, pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi. Lakukan setiap pagi di susuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jgn sesekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

So,selamat mencuba..=)